English

KK Partizan NIS

    Nema najavljenih utakmica

VESTI

Ostale Vesti »
31.12.2008 · 00:00

Petar Božić: “Korak po korak do cilja”

Svim vernim navijačima i posetiocima sajta pripremili smo mali novogodišnji poklon: intervju sa kapitenom našeg tima Perom Božićem. U intervjuu ćete moći da pročitate šta je za njega obeležilo godinu na izmaku i šta su želje i ciljevi za ostatak sezone i narednu godinu. Takođe, moći ćete da otkrijete koji su njegovi planovi kada završi igračku karijeru i šta je poželeo vernim navijačima Partizana. Uživajte! Kako ocenjuješ proteklih godinu dana? „Prošla sezona koja je završena u junu mesecu, bila je Partizanova najuspešnija sezona u poslednjih 10 – 15 godina. Osvojli smo sve što se može osvojiti na prostorima bivše Jugoslavije i bili smo na korak od Fajnal-fora. Što se tiče nastavka, druge polovine 2008. godine, mi smo u prvoj polovini godine postavili sebi neke ciljeve i standarde i ta druga polovina 2008. je bila u znaku nastavka ispunjavanja tih ciljeva – da probamo da ponovimo rezultate iz prošle sezone i ako nam se pruži prilika, da idemo i korak dalje“.

Šta je za tebe lično bio najveći uspeh? „U suštini ne mogu ništa posebno da izdvojim, pošto je Partizan imao puno uspeha prošle godine. Svako to osvojeno finale u protekloj godini bilo je uspeh na svoj način i naravno kulminacija svega bilo je osvajanje domaće titule u nezaboravnoj atmosferi. Posebno mi je drago što smo, pored toga što smo bili najbolji na prostorima bivše Jugoslavije, dokazali da smo najbolji i kod nas“.Da li postoji neki momenat koji bi najradije zaboravio? „Ne sećam ih se... Te loše momente odmah zaboravljam i ne želim da utiču na mene na bilo kakav drugi način sem poučno“.Koja ti je najdraža utakmica u dresu Partizana? „Sigurno da nemam samo jednu, već imam dosta utakmica kojih se rado prisećam tokom svoje karijere u Partizanu. Ovo je moja peta godina u Partizanu i tokom tih pet godina sam doživeo mnogo, mnogo izuzetnih utakmica i momenata slavlja, finala, trofeja, tako da ne mogu da izdvojim nijedan poseban momenat ili utakmicu“...

Osim možda kada si preuzeo kapitensku traku? „To je bila velika čast i veliko zadovoljstvo za mene, ali sigurno i da je osvajanje nekih finala prethodnih godina bilo isto tako dobar osećaj, tako da ni taj momenat ne mogu da izdvojim. Naravno, on mi je jedan od najdražih, ali su mi osvajanja trofeja mnogo draža“.Da li postoji neki igrač, bivši ili sadašnji, protiv koga nisi igrao a voleo bi? „Nemam favorita protiv koga bih želeo da igram. Meni je svaki protivnik isti i to je moj rival na terenu i trudim se da ga pobedim. Veličina imena ne predstavlja problem“.Kako je teklo prilagođavanje novopridošlih igrača u ekipu, i kakva je tvoja uloga i kakve si posebne zadatke imao u svemu tome, pošto si kapiten? „Što se tiče tih kapitenskih poslova ja ih nemam, pošto svako ko dođe u Partizan je pre svega izuzetna osoba i čovek, sa izuzetnim karakternim osobinama i košarkaškim kvalitetom. Ne samo moja uloga kao kapitena, već i uloga svih starosedelaca u timu je da se tim momcima koji dođu pomogne da se što brže i bolje uklope. Naravno, i u ovom slučaju to su bili izuzetni momci i njihovo prilagođavanje je trajalo bukvalno jedan ili dva treninga. Mislim da su se i oni odlično prilagodili i mi smo ih isto tako dobro prihvatili. U ekipi vlada izuzetna atmosfera, kao i prethodnih godina i to je ono što je oduvek krasilo Partizan“.Da li više voliš da postigneš koš ili da asistiraš? „Shodno situaciji. I jedno i drugo je sjajan osećaj, ali zavisi od trenutne situacije“.

Da li bi jednog dana, posle završetka igračke karijere, voleo da se oprobaš i kao trener? „Ja sam dugo u košarci i košarka je kod mene na prvom mestu, ona je moja velika ljubav. Voleo bih da po završetku igračke karijere, a trudiću se da igram još dugo, ostanem u košarci u nekom drugom svojstvu, između ostalog možda i kao trener, jer na terenu sam dosta impulsivan. Sigurno bih na taj način sebe mogao najbolje da pronađem u košarci nakon završetka igračke karijere“.Kakva je uloga Duška Vujoševića u svemu tome? „Sigurno da je Dule trener koji je imao najviše udela u mojoj afirmaciji u igračkom smislu i on mi je možda pomogao da donesem neke odluke.

Uz njega sam lakše mogao da sagledam posao trenera i da otprilike vidim kako neke stvari treba raditi i koji su pravi recepti za uspeh i kako da se postane dobar trener“.Možemo da pretpostavimo šta je tvoja najveća želja za predstojeću sezonu, ali bi ipak mogao da nam kažeš? „Što se želja tiče, obično kažu da ne valja pričati jer se onda neće ispuniti. Ali, ako nešto žarko želiš i to ti je na prvom mestu i trudiš se svom silom, do toga se može doći pre ili kasnije. Za sledeću godinu pre svega želim sreću i zdravlje, a ostalo je u nekom realnom domenu rada, fanatizma, provođenja vremena na terenu. Onoliko koliko sebe prepustiš i posvetiš tom poslu i sa kojom energijom uđeš u sve to. Normalo da su želje vezane za uspehe, ali ti uspesi se sigurno neće ostvariti samo zato što neko to želi, a ne radi ništa. Ono što je sigurno jeste da je sve to potpuno i ostvarivo, osim uz želju, i uz maksimalan rad i fanatizam“.

Da li veruješ da Partizan može i do Fajnal-fora? „Ove godine smo imali odlične utakmice i pokazali smo puno toga. Aktuelni prvak Evrope nam se izvukao na domaćem terenu, tu smo ispustili pobedu. Ove sezone smo puno puta pokazali svoj kvalitet i sigurno je tu pred nama jedan izazov. Prvenstveno, da probamo da, korak po korak, ponovimo rezultat od prošle godine i ako budemo uspeli u tome, onda da pokušamo i da napravimo korak dalje, ukoliko nam se bude pružila prilika. Ali Fajnal-for je daleko, prvo moramo da prođemo u Top 16, pa onda ako nam se pruži prilika i da odemo dalje“.Koja je tvoja poruka navijačima Partizana pred predstojeće praznike? „Želim im pre svega da ih prati sreća i da ih služi zdravlje. Kako se kaže, i ljudi na Titaniku su bili zdravi ali nisu imali sreće, zato im i prvenstveno želim sreću. Kada je u pitanju Partizan, želim da se vesele uz nas i sledeće godine i želim da opravdamo sva njihova očekivanja i želje. Oko toga ćemo svi u klubu svakako puno da se potrudimo, jer su zbog svoje podrške prema nama to i zaslužili“.