English

KK Partizan NIS

    Nema najavljenih utakmica

VESTI

Ostale Vesti »
10.01.2021 · 09:08

IN MEMORIAM: Petronije Pera Zimonjić

Legendarni profesor Petronije Pera Zimonjić, preminuo je u subotu, 9. januara, u 79. godini života. Čovek koji je svojevremeno uneo brojne inovacije u radu na fizičkoj pripremi košarkaša i košarkašica, bio je član brojnih generacija koje su ispisivale istoriju naše klupske i reprezentativne košarke. 

Tokom karijere, Petronije Zimonjić je bio deo stručnog štaba košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je u čuvenom atinskom finalu 1995. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Ovaj velikan srpskog i jugoslovenskog sporta, radio je i u KK Crvena zvezda, KK Beobanka i KK Partizan, kada je bio deo stručnog štaba Duška Vujoševića u prvim sezonama trinaestogodišnje vladavine crno-belih domaćom košarkaškom scenom. 

Osim što je bio šampion Evrope na reprezentativnom nivou, profesor Zimonjić se tronu Starog kontitenta našao i kao član stručnog štaba ženskog košarkaškog kluba Crvena zvezda 1979. godine. 

Petronije Pera Zimonjić je rođen 1942. godine u Čačku, a košarci je posvetio više od pola veka. Tokom tog perioda, Zimonjić je dao nemerljiv doprinos u podizanju nivoa fizičke pripreme košarkaša na viši nivo, nečemu bez čega se današnja košarka ne može zamisliti. Kao profesor, iznedrio je brojne generacije studenata koje su sa uspehom nastavile rad prema njegovom učenju. 

(Foto: MN Press / Arhiva)