English

KK Partizan NIS

Petak, 13.03.2020 (18:00)

  • VS

Petak, 13.03.2020 (18:00)

VESTI

Ostale Vesti »
23.12.2019 · 12:18

Rebi u čast: Pioniri Partizana NIS drugi na novogodišnjem turniru ”Borislav Reba Ćorković”

Na tradicionalnom novogodišnjem turniru u čast legendarnog trenera, pioniri KK Partizan NIS osvojili su drugo mesto.

Turnir je proteklog vikenda odigran u hali "Vizura Sport" u Zemunu, u znak sećanja na proslavljenog trenera koji je crno-bele vodio do prve titule šampiona Jugoslavije 1976. godine. Pionirska selekcija KK Partizan NIS zauzela je drugo mesto na turniru, ostvarivši dve pobede i jedan poraz. Crno-beli su u prvom meču savladali Banjica Megu rezultatom 74:63, u drugom kolu je Crvena zvezda mts bila bolja sa 84:64, dok je naša selekcija igrača rođena 2005. godine i kasnije, u poslednjem meču pobedila As Basket rezultatom 71:46 i tako osigurala drugo mesto na turniru. Prvo mesto zauzeli su pioniri Crvene zvezde mts, Banjica Mega je na trećem mestu, dok je takmičenje na četvrtom mestu završio As Basket.

Pehar i medalje prvoplasiranoj i drugoplasiranoj ekipi dodelila je ćerka Rebe Ćorkovića, Ana sa svojim ćerkama Senom i Lolom, dok su ekipama na trećem i četvrtom mestu osvojene nagrade uručili Žarko Koprivica i Mlađan Šilobad.

Borislav Reba Ćorković rođen je 1933. godine, a u istoriji KK Partizan ostaće upamćen kao čovek koji je klubu doneo prvu titulu nacionalnog prvaka i kao čovek koji je sa svojim igračima imao poseban, očinski odnos, zbog čega su ga i zvali "Ćale". U sezoni 1980/81. Reba je sa crno-belima ponovio isti uspeh i klubu doneo treću šampionsku titulu.

Tokom igračke karijere, Reba Ćorković je nastupao za Dinamo iz Pančeva, odakle je prešao u beogradski Železničar u kome su tada bili Bora Stanković, Trajko Rajković, Sava Radović i Aleksandar Oberknežević. U tom klubu je postao i trener 1958. godine.

Od 1960. do 1965. radio je u OKK Beograd, a 1965. godine je prešao u Partizan gde je prvo bio trener ženske ekipe, a od 1972. pomoćnik Ranka Žeravice u muškom timu.

Posle odlaska Žeravice u Barselonu, Ćorković je samostalno preuzeo vođenje seniorske ekipe, a zatim je radio kao selektor ženske košarkaške reprezentacije. Potom je radio u riječkom Kvarneru, nakon čega se ponovo vratio u Partizan.

Reba Ćorković je radio i u Kuvajtu, vodio košarkašice Voždovca, bio instruktor FIBA, a krajem 90-ih radio je u Partizanu kao savetnik za mlađe kategorije, a zatim vodio školu košarke „Partizan Reba".

Umro je u Beogradu, 2006. godine.

Foto: KSB / Dragana Stjepanović