English

KK Partizan NIS

Petak, 13.03.2020 (18:00)

  • VS

Petak, 13.03.2020 (18:00)

VESTI

Ostale Vesti »
12.03.2019 · 13:10

Devetnaest godina od odlaska profesora Nikolića

Na današnji dan, sa životne pozornice je sišao čovek koji važi za jednog od očeva košarke na našim prostorima. 

Dvanaestog marta 2000. godine, ovaj svet je napustio legendarni profesor Aleksandar Aca Nikolić. Zbog svojih zasluga za razvoj igre pod obručima, profesor se često naziva "Otac jugoslovenske košarke", neko ko je zajedno sa Radomirom Šaperom, Nebojšom Popovićem i Borom Stankovićem trasirao put naše košarke ka evropskom i svetskom vrhu. 

Bio je igrač Partizana, Crvene zvezde, Železničara iz Čačka i BSK-a, a kao trener i selektor reprezentacije Jugoslavije, Nikolić je više decenija učio kako igrače, tako i trenere košarci. U trenerskoj karijeri, Aleksandar Nikolić je vodio Partizan, OKK Beograd, Padovu, Crvenu zvezdu, Ignis, Fortitudo, Borac, Virtus, Veneciju, Skavolini i Udine. I sa klubovima i sa reprezentacijom, Nikolić je osvajao mnoštvo trofeja i medalja, ali nekako se iznad najsjajnijih odličja pozicionirala činjenica da gde god da je radio, Profesor je iza sebe ostavljao košarkaše i trenere koji su naučeni da nastave putem koji im je pokazao. 

U čuvenoj sezoni 1991/92, kada su crno-beli zaseli na tron namenjen šampionima Evrope, profesor Nikolić je bio savetnik, tada, tridesetjednogodišnjem debitantu na klupi Partizana, Željku Obradoviću. Profesor je često znao da kaže kako je on „pomoćnik Željka Obradovića“, ali njegovi učenici ne zaboravljaju koliko im je pomogao i koliko je njegovog rada i ideja utkano u trofeje koje su osvajali te godine. 

Pored trenerskog posla, Aleksandar Nikolić je bio i profesor na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu, zbog čega je ostao upamćen po nadimku Profesor. Postao je član košarkaške kuće slavnih, 1998. godine. 

Danas, legendarna hala "Pionir" nosi ime Hala "Aleksandar Nikolić". 

(Foto: Arhiva)