English

KK Partizan NIS

    Nema najavljenih utakmica

VESTI

Ostale Vesti »
06.12.2018 · 12:44

20 godina od odlaska velikog Radomira Šapera

Jedan od očeva košarke na našim prostorima, preminuo je na današnji dan 1998. godine. 

Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, napustio nas je jedan od očeva srpske, jugoslovenske, evropske i svetske košarke, profesor Radomir Šaper. Legendarni košarkaš, reprezentativac i košarkaški funkcioner, bio je i profesor na metalurško-tehnološkom fakultetu, a njegov doprinos unapređenju košarkaških pravila na međunarodnom nivou, ostaje kao jedno od njegovih najvećih nasleđa. Od 2001. godine, FIBA je uvela nagradu „Radomir Šaper", koja se dodeljuje za dostignuća na polju suđenja i košarkaških pravila. Nakon smrti Radomira Šapera, FIBA mu je posmrtno dodielila najviše priznanje - Orden časti, a 2007. godine, Šaper je primljen je u FIBA košarkašku Kuću slavnih.

Radomir Šaper je uz Boru Stankovića, Nebojšu Popovića i prof Aleksandra Nikolića  bio deo ''velike četvorke'' koja je praktično stvorila kult ''jugoslavenske košarkaške škole". Rođen je u Beogradu, 1925. godine, a u svojoj igračkoj karijeri, Šaper je nastupao za BASK, Crvenu zvezdu i Partizan. Crno-beli su jedini klub za koji je Šaper praktično igrao u državnom prvenstvu Jugoslavije. U Partizanu se zadržao do kraja svoje igračke karijere, 1953. godine. 

Po završetku karijere ostao je u košarci do kraja života, gde je radio na razvoju jugoslavenske škole košarke, košarkaškim pravilima i suđenju. Bio je predsednik tehničke komisije, generalni sekretar i predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, komesar košarkaške lige Jugoslavije i dugogodišnji predsednik tehničke komisije FIBA (1972-1998). 

Radomir Šaper je imao možda i ključnu ulogu u tome da košarka u bivšoj Jugoslaviji počne da se igra u dvoranama, a predano je radio i na podizanju reputacije naše košarke na međunarodnom nivou. 

(Foto: Arhiva)