English

KK Partizan NIS

    Nema najavljenih utakmica

VESTI

Ostale Vesti »
26.03.2015 · 00:00

Mačvan: Dovoljno jaki za Evroligu

Sport - R. NikolićMilan Mačvan, krilni centar Partizana NIS, optimista sa pokrićem uoči polufinala plej - ofa regionalnog takmičenja: Dovoljno jaki za Evroligu Za respekt je sve što je večiti rival uradio, ali neka niko ne računa da ćemo se predati u teškoj i dugoj seriji. Biše teško i nama, i njima, ali možemo da se izborimo za elitu Rival igra odlično cele sezone, takvi su mu i rezultati, kao i tim, trener, ali, mislim da ćemo igrati Evroligu sledeće sezone. Kada to kaže Milan Mačvan, „smrtno” ozbiljan” i profesionalan, taman posla da zvuči „udvarački” po navijačku armiju. Sa nepunih 26 leta, krilni centar Partizana NIS, dovoljno je „pretrčao” u karijeri da ne bi dozvolio da ga „ubije prejaka reč”...

Ali i svestan kako je već krenulo da se zahuktava iako je „daleko” 14. april kada startuje polufinalna serija ABA lige sa Crvenom zvezdom, koja će boljem u tri sudara obezbediti finale i, učešće u najprestižnijem kontinentalnom takmičenju. Po svemu viđenom u dosadašnjem delu sezone, ne čudi što večiti rival u (ne)stručnim razgovorima dobija prednost, ali su ovakvi okršaji, uglavnom bili i ostali neviđeno čudo od neizvesnosti. Čak i kada je protivnik popravljao rekorde u regionalnom takmičenju, osvežavao evroligaški karavan, u tri ovosezonska duela (računajući Kup), dva puta bio bolji od Partizana, koji je u hodu, tokom lige, popunjavao sastav, vezao 12 pobeda, ali i, nedavno, izgubio meč odluke (za drugu pozciju) u Podgorici.

Gde i kako staviti tas, otkriti ono što se ne može otkriti, pokušava da odgovori veliki borac , ali i istinski zaljubljenik u klupske boje, što u svetu profesionalizma nije obavezno da se poklopi. - Budućnost oba kluba zavisi od tih utakmica, posebno u našem slučaju. Znate, ono, nisi isti magnet za sponzore kada igraš Evroligu ili Evrokup. Ovo poslednje, ljudi često potcenjuju, a primera radi, duplo je komplikovanije kada putuješ na te mečeve, koji su takođe zahtevni. Ali, tako je i šta da radimo. Kada se ima taj aspekt u igri, onda si svestan šta predstoji i da moraš sve da uradiš da izađeš kao pobednik - svestan je Mačvan.

Na čemu počiva vera da se favorizovani rival može dobiti, pa još „više” puta, što je najteži, ali i najobjektivniji mogući takmičarski sistem. - Oni koji očekuju da se Partizan preda, onda ne znaju o kakvom se klubu radi. Onda, u seriji nikada nije lako, jedino ako je reč o drastičnijoj razlici u kvalitetu, što nije slučaj za ovo polufinale. Pri tome, za krajnji je respekt sve ono što je Zvezda uradila do sada. Od timskih do individualnih izdanja, kvaliteta stručnog štaba...pa imaće i prednost domaćeg terena. Ali, nama niko nije poklonio pobedu nad njima u ABA ligi. U želji da pokaže da njegov optimizam ima pokrića, Mačvan nastavlja: - Sastav Partizana je promenio „konfiguraciju” u odnosu na onaj koji je, sa svim problemima, startovao.

Preostalo je još da uvedemo Džoša Akojona u sistem, ipak je „juče” stigao. Pa nije isto igrati u Kini i ovde. A kada pronađe ritam i mesto, delovaćemo još bolje i, biti i te kako respektabilan protivnik u utakmicama sa izuzetno visokim ulogom, onim namenjenim najboljima. Kako se izboriti sa tenzijama, svesti da bolji iz tri meča izvlači evroligaški talon i u aprilu „pečatira” sezonu 2015/16... - Velike utakmice je najlakše igrati na terenu, dok je pritisak pored, ogroman. Trebalo bi biti spreman na svakojake „igre”, biti psihološki jak, a na parketu maksimalan. Niko, ni mi, ni Zvezda, ne želi da ostane bez Evrolige.

Ni njima, ni nama neće biti lako u seriji koja će potrajati...poručio je krilni centar crno - belih.Ima i srećnih padova„Dupla slika” na kratkoMačvan je u finišu meča u Podgorici, posle jednog sudara, završio na parketu, nezgodno udarivši glavom. Na svu sreću, više je ružno izgledalo nego konkretnih posledica. - Više su „stradala” leđa kojima sam amortizovao udarac. Glava jeste bolela, a manje posledice su zadesile leđa, mada je sada sve „ok”. Kada se sve desilo, malo sam duže ležao jer, kada sam otvorio oči, video sam „duplo”, slično kao kada sam u Galatasaraju, pre dve godine, doživeo potres mozga - priseća se krilni centar.

A kada je u pitanju „fleš bek” meča sa Budućnošću, koji je „koštao” večitog rivala u polufinalu, Mačvan će: - Imali smo prednost, mogli smo da dobijemo, ali smo napravili neke greške, promašili zicere, prvo moja malenkost...Umesto da lagano privedemo meč kraju, rival se vratio u život, pa još ona trojka uz povlačenje mrežice...Moglo je drugačije.Stepen važnostiSuperliga kao „generalka” Do početka polufinalne serije ostalo je nešto manje od tri nedelje, a u međuvremenu statuje domaća Superliga... - Imamo dovoljno vremena da se pripremimo, uigramo, pa i na uvodnim superligaškim mečevima, protiv Konstantina, pa i Mege, bez želje da bilo koga potcenim, najmanje „jadranske kolege”. Ali, zna se šta je biti ili ne biti - kaže Mačvan.