English

KK Partizan NIS

Sreda, 18.12.2019 (20:30)

  • VS

Sreda, 18.12.2019 (20:30)

VESTI

Ostale Vesti »
09.03.2009 · 00:00

EL: Intervju sa Veličkovićem

Novice, čestitke za sjajnih mesec dana u Evroligi i na prolasku u najboljih osam Evrolige. Koliko tako mladom igraču znači ova nagrada za najkorisnijeg igrača meseca februara u Evroligi? "Naravno da mi mnogo znaci. Ovo je nagrada za sve ono što sam pružio košarci do sada, kao i stimulans za budući rad. Ali ovo je pre svega nagrada koju zaslužuje ceo tim, a ne samo jedan čovek. Tim je ono najvažnije, a ja sam samo jedan njegov deo. " Da li ste i pre nego što su februarske utakmice počele, analizirali raspored utakmica i shvatili da biste ako pobedite tri utakmice možda mogli da se plasirate u plej of?"Mozda smo i imali neku računicu pre početka takmičenja po grupama na početku Evrolige ali smo kasnije prestali da razmisljamo o tome. Nikada nismo analizirali trenutnu situaciju.

Svaku utakmicu počinjemo sa pobedom u mislima i završavamo je sa zadovoljstvom jer smo tim koji se kvalifikovao u četvrtfinale." Kako je tvoj tim uopšte uspeo da prebrodi najteži poraz u sezoni od Panatinaikosa na startu TOP 16 faze i tako snažno odigra odlučujuću utakmicu kod kuće protiv Rome?"Panatinaikos i nije bio toliko bolji koliko rezultat pokazuje u toj utakmici. Ne zaboravite da smo mi vodili 20 minuta, a da je rezultat bio jednak 35 minuta. U poslednjim minutama mi smo pali, a oni pokazali svoje iskustvo. Ali mi imamo jednu izvanrednu odliku da se brzo dignemo na noge posle pada, tako da smo u utakmicu protiv Lotomatike ušli kao da se apsolutno ništa nije ni dogodilo u Atini nedelju dana ranije." Posle svih onih poraza od jednog poena razlike u regularnom delu sezone, taj poen vam se vratio kod kuće protiv Unikahe kada vam je najviše bio potreban? "Ne mogu ni da prebrojim koliko smo poraza sa jednim poenom razlike imali u poslednje dve sezone. Ali vraća nam se sve u odlučujućim utakmicama. To se dogodilo prošle sezone, a ove ponovilo. Jako mnogo radimo i mnogo se trudimo, a rezultati tada dolaze sami. Ne bi bilo strašno da opet izgubimo sa poenom razlike.

Mi uvek verujemo u sebe i naš tim." Protiv Unikahe si promašio prvih sedam šuteva a ipak se išlo na tebe u četvrtoj četvrtini. Kako si uspeo da prebrodis tu krizu sa početka utakmice?"Nasa tajna formula je međusobno poverenje u timu. Verujem svakom igraču u timu i svi veruju meni. To je ono što ti daje čvrstinu. Sa takvim razmišljanjem možeš da budeš najjači kad je najpotrebnije." Nedelju dana pre nego što ste pobedili Unikahu u Malagi, Partizan je osvojio Kup Radivoja Koraća dok je Unikaha izgubila u finalu Kupa Kralja u produžetku. Koliko su uticaja imali ti rezultati na pobedu posle produžetka u Malagi? "Nije isto kad izgubite ili kad osvojite neki trofej. U potpunosti shvatam igrače Unikahe. Izgubili su posle dramatične utakmice i produžetka od TAU Keramike, a i Kuk je promašio odlučujući šut protiv Partizana u regularnom toku, a zatim su pali u produžetku. Takođe smo odigrali tri utakmice u Kupu, ali smo ga osvojili i to nam je dalo dodatnu energiju da pobedimo Unikahu." Kako ste ti i tvoji saigrači provodili svoje vreme u iščekivanju pobede Panatinaikosa koja vam je potvrdila kvalifikaciju u četvrtfinale? "Taj dan nam je prošao u putu iz Malage do Beograda. Put je bio dug i nismo imali vremena da razmišljamo o utakmici u Rimu.

Čak i da je bilo vremena da se razmišlja o bilo čemu, razmišljali bismo samo o tome kako da pobedimo Panatinaikos kod kuće. Tako mi shvatamo košarku i Evroligu." Izgleda da si postao vođa ovog mladog tima Partizana. Da li si sam odabrao tu ulogu ili je ona sama došla? "Partizan je jak samo kao tim. U timu nema vođe: svaki igrač je sposoban da preuzme odgovornost na sebe kada za to dođe vreme. Ja nisam vođa već samo karika u 'crno belom' lancu. Tako mi razmišljamo na tu temu." Da ne zaboravimo navijače. Kakav je osećaj tebi koji celu svoju karijeru igraš u Pioniru, kada istrčiš na parket za evroligašku utakmicu? "Atmosfera u Pioniru je nešto neverovatno i posebno. Igrao sam u mnogo evropskih arena i stvarno ima vrućih terena i navijača ali nigde nije kao pred navijačima Partizana. Pre svega su to ljudi koji poznaju i razumeju košarku. To je i razlog da nas vode kroz utakmicu. Kao neka vrsta kolektivnog trenera koji nas vodi kroz stanje transa."