English

KK Partizan NIS

Subota, 25.01.2020 (20:00)

  • VS

Subota, 25.01.2020 (20:00)

VESTI

Ostale Vesti »
24.12.2018 · 08:49

"Ćaletu" u čast: Pioniri Partizana NIS osvojili Novogodišnji turnir "Borislav Reba Ćorković"

Turnir na kojem su snage odmerile četiri prvoplasirane ekipe iz Kvalitetne lige Beograda, pripao je crno-belima!

Tradicionalni Novogodišnji turnir koji se svake godine igra u čast legendarnog trenera Borislava Rebe Ćorkovića, odigran je tokom proteklog vikenda u hali "Vizura sport". Lideri Kvalitetne lige Beograda, mladi košarkaši Partizana NIS, rođeni 2004. godine i kasnije, odneli su konačnu pobedu među četiri prvoplasirana tima najkvalitetnijeg domaćeg takmičenja. 

U prvoj utakmici na turniru, crno-beli su doživeli prvi poraz ove sezone, a savladala ih je Vizura sa 79:83. Istog dana, Partizan NIS je ubedljivo savladao Banjicu Mega sa 82:63, te je bilo jasno da će konačan plasman na turniru biti odlučen poslednjeg dana. 

U nedelju, 23. decembra, mlade nade Parnog valjka su odmerile snage sa vršnjacima iz Crvene zvezde MTS. Kao i u nedavno odigranom prvenstvenom duelu, crno-beli su odneli pobedu (63:58) i tako zauzeli prvo mesto na turniru posvećenom legendarnom "Ćaletu", čoveku koji je sa klupe vodio Partizan do prve titule šampiona Jugoslavije, 1976. godine. 

Najbolji strelac turnira, bio je igrač Partizana NIS Ilija Milijašević koji je na tri utakmice postigao ukupno 91 poen. Za najboljeg igrača turnira, proglašen je Luka Divjak, takođe član crno-belih. 

Priznanje za najboljeg trenera na turniru, osvojio je Dragiša Andrić, trener crno-belih Pionira. 

Pehare i medalje po plasmanu dodelili su Ljiljana Ćorković, supruga pokojnog, Borislava Rebe Ćorkovića, dobitnik plakete za životno delo, Zoran Gavrilović i Predsednik KSB Boško Adžić. 

U poluvremenu poslednje utakmice na turniru, prisutni gledaoci su na delu mogli da vide i najmlađe polaznike škole košarke Partizan Reba koji su nam u igri na dva koša, tokom desetak minuta, demonstrirali sve ono što su naučili do sada. 

Borislav Reba Ćorković, rođen je 1933. godine a u istoriji KK Partizan, ostaće upamćen kao čovek koji je klubu doneo prvu titulu nacionalnog prvaka i kao čovek koji je sa svojim igračima imao poseban, očinski odnos, zbog čega su ga i zvali "Ćale". U sezoni 1980/81, Reba je sa crno-belima ponovio isti uspeh i klubu doneo treću šampionsku titulu. 

Tokom igračke karijere, Reba Ćorković je nastupao za Dinamo iz Pančeva, odakle je prešao u beogradski Železničar u kome su tada bili Bora Stanković, Trajko Rajković, Sava Radović i Aleksandar Oberknežević. U tom klubu je postao i trener 1958. godine.

Od 1960. do 1965. radio je u OKK Beograd, a 1965. godine je prešao u Partizan gde je prvo bio trener ženske ekipe, a od 1972. pomoćnik Ranka Žeravice u muškom timu. 

Posle odlaska Žeravice u Barselonu, Ćorković je samostalno preuzeo vođenje seniorske ekipe, a zatim je radio kao selektor ženske košarkaške reprezentacije. Potom je radio u riječkom Kvarneru, nakon čega se ponovo vratio u Partizan.

Reba Ćorković je radio i u Kuvajtu, vodio košarkašice Voždovca, bio instruktor FIBA, a krajem 90-ih radio je u Partizanu kao savetnik za mlađe kategorije, a zatim vodio školu košarke „Partizan Reba". 

Umro je u Beogradu, 2006. godine. 

(Foto: KSB / KKPartizan)